• יו"ר: פרופ' ניר וסרברג
  • מזכיר: ד"ר איאן וייט
  • גזבר: ד"ר יפעת יוסף
  • יו"ר ועדה מדעית: ד"ר נועם שוסמן
  • חברי ועדה מדעית: ד"ר עדה רוזן, ד"ר ניר חורש
  • מרכז ועדת אינטרנט: ד"ר עידו מזרחי
סרטן קולורקטלי

סרטן מעי גס וחלחולת הקשור בתסמונת לינץ'

על חשיבות אבחון תסמונת לינץ' בכל מטופל חדש עם colorectal cancer

18.11.2018, 11:07
סרטן המעי הגס (הדמיה: שאטרסטוק)

Colorectal cancerי(CRC) הוא הסרטן הרביעי בשכיחותו בארצות הברית. הגיל החציוני בעת האבחנה הוא 68 שנה. מכלל המקרים החדשים של סרטן זה, 3% קשורים בתסמונת לינץ'.

יש חשיבות גבוהה בזיהוי תסמונות מורשות הקשורות ב-CRC אשר ביניהן תסמונת לינץ' היא הנפוצה ביותר. CRC מתרחש בגיל צעיר יותר במטופלים אלה מאשר במטופלים עם CRC ספורדי (45-60 לעומת 69 שנים, בהתאמה), אך יש שונות בגיל לפי גנוטיפ התסמונת. בעוד ש-CRC הוא הנפוץ ביותר הקשור בתסמונת, גידולים מחוץ למעי הגס, ובכלל זה גידולי אנדומטריום, מעי דק, שופכנים ואגני כליה, קיבה, דרכי המרה ושחלות, עלולים להתפתח גם כן.

תסמונת לינץ' מאופיינת בשכיחות גבוהה של גידולים במעי הגס המקורב, ובנטייה להתפתחות גידולים מסוג synchronous ו-metachronous. גידולים אלו הם לרוב בדרגת התמינות נמוכה, עם מאפיינים היסטולוגים מוצינוזיים או של תאי טבעת-חותם (signet-ring) או דפוס גדילה מדולרי, ועם הסננה לימפוציטרית ניכרת. הסננה זו נובעת מתגובה לאנטיגנים חדשים שמקורם בעומס מוטציות גבוה.

קריטריונים לאבחנה של תסמונת לינץ' על בסיס מאפיינים ספציפיים של היסטוריה משפחתית של סרטן, אינם יעילים מספיק במקרים רבים. אישור האבחנה דורש זיהוי מוטציית נבט (germ-line) בגן האחראי על mismatch-repair או במולקולת ההיצמדות האפתילאלית EpCAM.

ההנחיות ממליצות על בדיקה של כלל המטופלים המאובחנים ב-CRC להיעדר mismatch-repair על מנת לקבוע האם הגידול קשור בתסמונת לינץ'. היעדר mismatch-repair מוביל לחוסר יציבות מיקרוסטליטית המאופיינת על ידי שינויים באורך של אזורי חזרה ב-DNA הידועים בתור מיקרוסטליטים.

האבחנה או שלילת התסמונת מבוצעות על ידי בדיקת דם. אנשים עם המוטציה, בין אם פיתחו CRC ובין אם לא, הינם בעלי סיכון של 50% להוריש את התסמונת לצאצאיהם. עבור בני משפחה ללא מוטציה, סקירות ל-CRC צריכות להיות מבוצעות על פי המקובל באוכלוסיה הכללית. תרופות ממשפחת מעכבי צ'ק פוינט יכולים להוביל לתגובה ממושכת במטופלים עם תסמונת לינץ' ו-CRC גרורתי.

מקור: 

Sinicrope, F.A. (2018). NEJM. 379, 764

נושאים קשורים:  סרטן קולורקטלי,  תסמונת לינץ',  כריתת מעי,  בדיקות סקר,  אבחנה,  אי יציבות מיקרוסטליטית,  מחקרים